Agenda

Generator

Gleanings from the Garden

Heidi Vogels (NL)

Heidi Vogels - Gardens of Fez fragment
Gleanings from the Garden 1, Heidi Vogels
Gleanings from the Garden 2, Heidi Vogels
Saskia de Wit - Lecture

De omsloten tuin schermt zich af van de omgeving en creëert haar opnieuw op een kleinere schaal. De wilde tuin volgt de natuur, creëert hiermee een bondgenootschap en is voor iedereen toegankelijk. Ideeën over tuinen, net als de mentale ruimtes die tuinen oproepen, begeven zich tussen het denkbeeldige en werkelijke. Kunstenaar en filmmaker Heidi Vogels onderzoekt hoe deze verhouding zich binnen de context van een plek en haar gemeenschap uiteenzet.

Voor de Fabriek toont ze fragmenten uit haar filmproject Gardens of Fez, een onderzoek naar de verdwenen tuinen in de medina van Fez in Marokko. In de documentaire wordt de stad geportretteerd door te kijken via de lens van de verhalen van haar bewoners, en toont een realiteit waarin herinnering en verbeelding verweven met de dagelijkse realiteit.
 

Onderzoeker en tuin-en landschapsarchitect Saskia de Wit geeft een lezing over de omsloten tuin en de betekenis van tussenruimtes in het stedelijk landschap. Aansluitend bezoeken we de Vergeten Tuin, een heemtuin aangelegd door bewoners op een ongerept landje verscholen in een arbeiderswijk aan de Palingstraat.

Programma
13.00 uur Presentatie Gardens of Fez - Things Unseen, Heidi Vogels
14.15 uur Lezing Verborgen Landschappen, Saskia de Wit
15.45 uur Wandeling door de Vergeten Tuin
17.00 uur Einde programma

 

Bio Saskia de Wit

Saskia de Wit is landschapsarchitect en universitair docent. Ze ontwerpt tuinen, geeft onderwijs en doet landschapsarchitectonisch onderzoek, met de tuin als lens om inzicht te krijgen in begrippen als zintuiglijke perceptie, ruimtelijke landschapskwaliteiten, hedendaagse noties van natuur en metropolitane landschappen. 
www.saskiadewit.nl/

Event(s)

References
Gleanings from the Garden

Heidi Vogels

Heidi Vogels is kunstenaar en filmmaker. Ze studeerde Beeldende Kunst aan de Gerrit Rietveld Academie, en woont en werkt in Amsterdam. In haar werk concentreert ze zich op heterotopische ruimtes in relatie tot de tuin, waarbij ze o.a. programma’s ontwikkelt in uitwisseling en samenwerking met deelnemers en gasten. Dit resulteerde in filmprojecten in Marokko – in de medina van Fez en de oase van Tighmert. Recent exposeerde ze in TENT in Rotterdam, Van GoghHuis in Zundert, Jut Art Museum in Taipei. Op 13 januari organiseert Vogels ´Gleanings from the Garden´; presentatie van haar film 'Gardens of Fez', lezing 'Verborgen Landschappen' door Saskia De Wit en een wandeling door De Vergeten Tuin vlakbij De Fabriek.

Max. 30 personen kunnen deelnemen, aanmelden kan via info@defabriekeindhoven.nl!