Agenda

Generator

Werkperiode Bert Villa

Bert Villa (BE)

Bert Villa Werkproces
Bert Villa Werkproces
Bert Villa Werkproces

Al 41 jaar is het hek de ingang tot De Fabriek, en daarvoor tot de boekbinderij. De stalen punten schrikken ongewenste gasten af, de spijlen tonen ritmisch wat er door dat hek afspeelt. Het hek is al ontelbare keren, als een bescheiden performance geopend en gesloten en heeft vele taferelen mogen aanschouwen. 41 jaar geleden klommen de kunstenaars en enthousiastelingen over het hek om het gebouw een nieuwe toekomst te geven. Het hek is een stille getuigen van de geschiedenis, maar wel eentje met grandeur.
 

Bert Villa is een Gentse fenomenologische kunstenaar-architect. Sinds 2017 werkte hij samen met o.a. Constructlab, 019 en Coussée en Goris Architects. Hij begeleidt mixed media en publieke ruimte ontwerp ateliers aan KU Leuven Gent and LUCA School Of Arts. De praktijk van Villa werkt rond de codes in menselijk geschapen landschappen en de perceptie daarvan. Vaak start hij van een specifieke locatie en de narratieven daarin vervat. Van daaruit worden verbanden gelegd met herkenbare fenomenen uit onze omgeving. Door deze fenomenen te isoleren of te hercontextualiseren stelt Villa in vraag hoe wij de culturele, sociale en geschiedkundige constructies in onze omgeving percipiëren en herinneren. Villa bouwt contextuele installaties: geassembleerde structuren die onze omgeving abstraheren of herkaderen om zo een andere realiteit te construeren.

- 40 (Inmiddels 41) jaar De Fabriek -

31 maart 2020 vierde De Fabriek haar 40 jarig bestaan, door Covid-19 echter minder uitbundig. Desondanks willen we de geschiedenis van De Fabriek graag onder de aandacht te brengen. In dit kader hebben we Bert Villa gevraagd een interventie te organiseren in De Fabriek.

Volg onze sociale media en website voor procesbeelden. Aan het eind van de periode presenteren we video- en fotografische documentatie, gebundeld met het essay door Rogier Walrecht.

Event(s)

References
Werkperiode Bert Villa

Werkperiode Bert Villa

Publieke presentatie: 12 en 13 Juni 2021, 13:00 tot 17:00 uur

We vragen je om een mondkapje te dragen en

vooraf te reserveren via info@defabriekeindhoven.nl.

Op uitnodiging van De Fabriek interfereerde beeldend kunstenaar Bert Villa gedurende een tweeweekse werkperiode met het hek van De Fabriek. Een interventie waarbij het hek uit de oorspronkelijke plaats werd getild en monumentaal in de ruimte werd gehangen. Een tijdelijk schouwspel waar onderdelen van het hek werden ontleed, vervormd, veredeld en verwisseld. Om daarna het hek met de sporen van deze actie terug de oorspronkelijke plaats te laten innemen. Gedurende het proces schreef Rogier Walrecht een essay over het hek en de werkperiode.

Wees 12 en 13 juni welkom om het eindresultaat te aanschouwen!