Agenda

Generator

Expositie Litanie van een Terugkeer

Davy van Gerven (NL)

JEROEN WILLEMS
Davy van Gerven - Litanie van een Terugkeer
Ward Heirwegh

Davy van Gerven - Litanie van een Terugkeer

Gedurende november volgt Davy van Gerven een residentie bij De Fabriek om het nieuwe werk 'Litanie van een Terugkeer' te ontwikkelen. In samenwerking met Het Geluid MaastrichtNina Willems, Zino Wey, Maarten Bos en CREW zal Davy volgend jaar een voorstelling maken rondom de scenografische installatie die hij in De Fabriek tijdens zijn residentie ontwikkelt.

Het project Litanie van een terugkeer is voor van Gerven een belangrijke stap in zijn artistieke ontwikkeling. Hij stelt zich in het project op als hoofd maker en verlaat daarmee voor dit proces zijn dienstverlenende functie als scenograaf. Dit is echter niet alleen een persoonlijke artistieke ontwikkeling, maar dwingt ook het bredere theaterveld opnieuw te reflecteren op de klassieke hiërarchische maakstructuren waarin de ruimte dienstbaar moet zijn aan de handeling en het drama. Door het theaterapparatus te herzien langs de lijnen van Karan Barad’s new materialism ontstaat er in potentie een nieuwe maakpraktijk met aandacht voor de rol van zowel materiële als immateriële theatrale agencies.

Met een digitale representatie van acteur Jeroen Willems (1962-2012) vertelt het door Davy samengestelde gezelschap een verhaal over theatrale aanwezigheid, gemis, technologie en biologie. Een voorstelling over het materialiseren van het onzichtbare of het materiaalloze. Ofwel over herinneringen, emoties en al het andere immateriële dat hoort bij het verlies van een van de beste acteurs van zijn tijd.

Met dit project wil Davy het theater als een locatie benaderen. Om te ontdekken wat theatraliteit op locatie betekent wil hij met zijn team het project starten in een locatie. Een lege ruimte kun je namelijk geen kaal toneel noemen. Pas als er een acteur door deze ruimte loopt, terwijl iemand anders naar hem kijkt, ontstaat een toneelhandeling. Vertrekkend vanuit het idee dat klassieke tweedelingen als aanwezigheid/afwezigheid, mens/machine, natuur/cultuur aan herziening toe zijn, omdat deze denkbeelden kunnen lijden tot bijvoorbeeld het in stand houden van oude denkbeelden waarin de mens als heerser over natuur en andere in zijn ogen minderwaardige vormen van leven en materiaal. Door deze interesse te combineren met het aloude besef dat présence de belangrijkste zijnsvoorwaarde voor theater is, gaat Litanie van een Terugkeer een scenografische installatie zijn waarin getracht wordt de acteur Jeroen Willems nog een keer op te laten komen, vergezeld door zijn nicht Nina Willems. 

Op 2 december om 20.00 uur opent de expositie van Litanie van een Terugkeer en t/m 4 december is de expo iedere avond tussen 18.00 en 22.00 uur te bezoeken.

Event(s)

References
Davy van Gerven
Expositie Litanie van een Terugkeer

Expositie Litanie van een Terugkeer